Valentines Day :) :) :)

Straujiem soļiem tuvojas Valentīna diena. Ir daļa cilvēku, kuri nesvin, kuri uzskata šos svētkus par svešiem. bet es jau esmu tā paaudze, kura ir uzaugusi ar Valentīna dienu. 90 gadu sākums mazajās klasēs 14. februāris pagāja, liekot speciālā pastkastītē vēstulītes saviem skolas biedriem. Pēc tam skolotāji tās visas sadalīja pēc piederības :) Līdz ar to šie svētki man saistās ar jaukām atmiņām. Kaut vai tuviem cilvēkiem uzdāvināt sirsniņu un pateikt- Tu man esi nozīmīgs :) Jo mīlēt var dažādi. Vai ne?

Cik daudz cilvēku vispār zina, ko īsti nozīmē Valentīna diena? Dziļākā nozīmē?
Svētku pirmsākumi tiek saistīti ar romiešu svētkiem Luperkālijām. Februāra mēnesis Svētajā Romā skaitījās pavasara sākums, tika uzskatīts, ka tas ir šķīstīšanās laiks. Mājas tika tīrītas no putekļiem. Tajās dienās svinēja pavasara atnākšanu, tika veikti auglības rituāli un lozēti pāri.
Festivāla sākumā Romas priesteru ordeņa Luperci biedri sapulcējās svētajā alā, kurā, kā vēstīja ticējums, vilcene jeb Lupa bija uzaudzinājusi Romas dibinātājus Romulu un Remu. Priesteri vispirms ziedoja kazu, kam bija jānodrošina ražība, un suni, kas simbolizēja šķīstīšanos. Tad zēni sagrieza upurētās kazas ādu sloksnēs, iemērca tās asinīs un tad viegli pātagoja ar asiņainajām sloksnēm gan sievietes, gan labības laukus. Romiešu sievietes neesot baidījušās no šīs pieskaršanās, jo tā nodrošinājusi lielāku iespējamību nākamajā gadā kļūt par māti.
Leģenda vēsta, ka visas neprecētās Romas daiļavas uz lapiņām uzrakstījušas savu vārdu un ievietojušas speciālā urnā. Tad katrs pilsētas neprecētais vīrietis izvilka pa lapiņai. Tā izveidojās pāris nākamajam gadam. Bieži vien arī šis pāris apprecējās.
Gadsimtu laikā ir bijuši vairāki kristiešu mocekļi, kurus sauca par Valentīniem. Tomēr, ļoti iespējams, Valentīna diena ir radusies par godu priesterim, kurš bija moceklis ap 270. gadu imperatora Klaudija II valdīšanas laikā. Un atkal jau leģenda. Valentīns esot ieslodzīts cietuma pagrabā. No turienes viņš rakstījis vēstules cietuma uzrauga meitai, kurā bija iemīlējies. Vēstules beigas parakstījis ar "no tava Valentīna". Tieši no šī cietuma esot izsūtīts pirmais Valentīnu dienas sveiciens, kas ticis rakstīts ar asinīm. Cietumsarga meita esot bijusi akla, bet pēc apsveikuma saņemšanas viņai esot atgriezusies acu gaisma un meitene spējusi lasīt un redzēt.
5. gadsimta beigās pāvests Gelasijs I Luperkālijas svētkus pārdēvēja par Svētā Valentīna dienu. Ap 14. gadsimtu šī diena kļuva par romantikas dienu un ieguva tradīcijas, kas jau ir līdzīgās mums zināmajai dienai.

Valentīna dienas kartiņa 1910. gadā

Apsveikuma kartiņa, 1909. gads

Mūsdienās Valentīna dienu katrā valstī svin citādāk.

  • Japānā tiek rīkoti konkursi par skaļāko mīlestības apliecinājumu. Jaunieši uzkāpj uz tilta un pēc kārtas izkliedz visu, ko vēlas pateikt savai mīļotajai. Uzvarētājs tiek apbalvots. 
  • Vēl Japānā šo dienu dēvē arī par Vīriešu dienu, jo lielāko daļu dāvanas tieši saņem vīrieši.
  • Ir valstis, kurās uzskata, ka pirmajam vīrietim, ko meitene sastop uz ceļa 14. februārī, jākļūst par viņas Valentīnu.
  • Itālijā šo dienu dēvē arī par Saldumu dienu, jo itālieši savām mīļotajām dāvina saldumus.
  • Somi viens otram 14. februārī dāvina dāvanas ar sirds formu, kā arī neaizmirst apsveikt savas mammas. Galu galā, mamma taču mums deva dzīvību, izloloja mūs :)
  • Anglijā apsveikumus sūta ar savu dzīvnieku palīdzību. Visvairāk ar suņiem un zirgiem.
  • Amerikā šajā dienā tiek pārdotas ap 108 miljoniem sarkanu rožu. Par konfektēm iztērē ap 692 miljoniem dolāru.
  • Viduslaiku Anglijā, Valentīna dienā,  jaunieši izvēlējās savu „Valentīnu”. Vairāki jaunieši sanāca kopā un rakstīja uz papīra lapiņām meiteņu vārdus, sameta lapiņas cepurē un vilka katrs savu „Valentīnu”. Izvilktā meitene kļuva par vilcēja „Valentīnu” uz veselu gadu. Tas nozīmēja, ka bija jāvelta izvēlētajai meitenei sonetas, visur jāpavada, vārdu sakot uzvedās kā īsts kavalieris. 
  • Kā arī pastāvēja tradīcija bērnus ietērpt pieaugušo drēbēs un bērni staigāja no mājas uz māju un dziedāja dziesmas par Svēto Valentīnu.

Viens no Mīlestības dienas simboliem ir sarkana roze. Leģenda stāsta, ka  grieķu mīlestības un skaituma dievietei Afroditei steidzās pie sava mīļotā Adonīsa, sanāca uzkāpt uz baltu rožu krūma. Viņas asinis rozes pārvērta sarkanā krāsā.










.

Komentāri

Populāras ziņas